JUDr. Jan Dusík, M.Sc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2010 16:28:05

Návrh zákona o ochraně ovzduší

Návrh zákona o ochraně ovzduší

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 10.3.2010

Děkuji pěkně, paní místopředsedkyně. Dobré odpoledne, dámy a pánové, předkládaný návrh zákona spočívá ve zvýšení povinného minimálního obsahu biopaliv v motorových benzínech a v motorové naftě.

Tři hlavní cíle, které návrh sleduje, jsou: jednak snížení objemu emisí skleníkových plynů z paliv tím, že se sníží podíl jejich fosilní složky, za druhé posílení energetické soběstačnosti České republiky a Evropské unie ve formě snížení závislosti na dovozech o podíl biopaliv a konečně podpora českého zemědělství, zvýšení odbytu zemědělské produkce. Tento návrh je předkládán také s ohledem na víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě, který vláda přijala v únoru 2008 a přispívá k plnění směrnice 2003/30 o podpoře užívání biopaliv nebo jiných obnovitelných hmot v dopravě, který pro rok 2010 byl indikativně stanoven na 5,75 %.

V současné době je minimální množství biopaliv uváděných na volném daňovém oběhu ve výši 3,5 % objemových u celkového množství motorových benzínů a 4,5 % téhož u motorové nafty. Tuto povinnost mohou odpovědné osoby splnit buď formou přídavku podílu biopaliva do motorové nafty nebo motorových benzínů, nebo uvedením čistého biopaliva či směsného paliva do volného daňového oběhu. Ve vládním návrhu je obsažen návrh od 1. dubna 2010 přejít na hodnoty 4,5 % objemových u motorových benzínu, resp. 6,3 % u motorové nafty.

Tento návrh zákona projednal zemědělský výbor a výbor pro životní prostředí. Byly tam přijaty pozměňovací návrhy, které za ministerstvo životního prostředí mohu podpořit. Nicméně tím, že dochází k projednání ve druhém čtení až nyní a ta původní účinnost návrhu zákona byla stanovena na 1. dubna, tak bude potřeba ta ustanovení upravit. Je k tomu připraven a předpokládám, že by měl být načten pozměňovací návrh, který bude reagovat právě na ten posun účinnosti.

Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama